Wednesday, May 27, 2009

4.

“… ez a megfordulás a zenben a szellemi erőfeszítés egyetlen haláltmegvető bravúrjának eredménye. Ez a szatori, amikor az embert a valóság villámcsapásszerűen éri. A khasszidoknál a tesuvah szintén a realitásra eszmélésnek ilyen egyetlen eksztatikus villámcsapása. De ami ennek a villámcsapásnak tartalma, nem értelmi bravúr, hanem étosz. Mert a súly nem a felismerésre, hanem annak erkölcsi következményeire esik. A valóságot hiába ismerem fel, ha a következményeket életemre nem alkalmazom. Minden beavatás realizálás. Hölderlin azt mondja, hogy az ember minden nap hetvenhétszer zuhan az égből a földre. A khasszidok azt mondják, hogy aki megfordul, minden nap hetvenhétszer zuhan a földről az égbe.”

(Hamvas Béla: Eksztázis)

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Eshustar! Ma jött meg az első Hamvas! A babérligetkönyv. Amikor kiléptem a boltból, azonnal felütöttem és itt nyílt ki, ezt olvastam először:
    „Hátha minden virág lélek? Tudta, hogyan kell bánni ezzel, meg amazzal. Mikor kell öntözni, mikor kapálni, mikor szedni virágát…
    és munka közben gyakran eszébe jutott olyasmi, hogy milyen szép lenne ilyen virágból és olyan virágból embert készíteni.”
    Most már tuti, hogy kertész leszek!:) A Tiéd a dal a blogomon érte. Szép az is.

    ReplyDelete
  3. Timi: Gratulálok! A babérligetkönyv jó kezdésnek.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Eshustar: Köszönet érte! Nagyon tetszik nekem.

    ReplyDelete