Monday, December 7, 2009

Home lesz?

Ritkán jut el hír Magyarországról Amerikába, de ma reggel ezt pillantottam meg az AOL hírlapján: Hajléktalanok milliárdokat örökölnek.

A másik pont a témához kapcsolódó videót imehesz barátom küldte át valamelyik nap a magyar robinhudról. Nem akarok bántani senkit, tudom, hogy milyen nehéz sorsok lehetnek, de úgy tűnik, hogy "Servúdban" mindig lesz fröccs és cigaretta, és valakinek még mobiltelefonfityulára a fülében is fussa.

Ismét témához lazán kapcsolódva, a floridai hajléktalan egy külön ágazata az amerikai hajléktalannak, ugyanis köztudott, hogy Floridában az év nagy részében, vagy teljes egészében jó idő van, valamint nagy a gazdag (nyugdíjas) populáció. Szóval sokan ahelyett hogy bajlódnának a munkakereséssel, Foridába jönnek, és inkább kiállnak az utcasarokra kéregetni, és egyébként elég jól elvannak belőle. Napi jelleggel haladok el "csövik" mellett, van amelyik amikor kér pénzt, egyből egy ötöst kér (nem nagy összeg, de kéregetőnek az, meg ne ő szabja meg, hogy én mennyit adjak neki), mások biciklivel érkeznek a helyszínre, tiszta ruhában, frissen borotválva, máshol életerős fiatalember izompólóban áll az út szélén, na szóval kicsit elharapózott a dolog az elmúlt évben. Valóban nehéz munkát találni itt is, de aki akar, az tud, meg ne említsem a tizenkét-húszmillió illegálist, akik ugye "elvették az amerikaiak munkáját", de azt ugye elfelejtjük, hogy ha nem lenne rájuk szükség, akkor nem lennének itt. Ilyen egyszerű. Kereslet és kínálat.
Tanulság nincs, csak előjött a téma és gondoltam írok egy pár sort róla. Nincs bajom egyébként velük, illetve azokkal akik nem maguknak köszönhetik, az élet valóban bír kegyetlen lenni.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. "Valóban nehéz munkát találni itt is, de aki akar, az tud,"
    mifélét?

    "Floridában az év nagy részében, vagy teljes egészében jó idő van"
    jó is ezt olvasni, miközben itt szürke az ég, hideg van és esik az eső.

    ReplyDelete
  3. Bármilyenfélét, ami az éhenhalást orvosolja. Takarítás, némi építkezés, hajógyárban munka, mezőgazdaság, mosogatás. Olyan munka, amire még mindig külföldieket vesznek fel. Mai napig évi pármillió munkás jön időszakos munkára. Persze a probléma túl árnyalt ahhoz, hogy egy pár mondatban át lehessen látni az egészet.
    Az idő továbbra is viszonylag jó, bár azért kicsit hűvösebb van.

    ReplyDelete